Matglasfolie waarvan delen zijn uitgesneden kan eenvoudig met sopwater worden geplakt.

Stap1

Haal opgerolde stickers uit de verpakking en rol deze ruim van te voren uit op een harde gladde schone ondergrond. Maak het raam schoon en vetvrij met een huishoudreiniger. Verwijder eventuele verfspatjes en andere oneffenheden op het glas. Plak bij voorkeur niet in de volle zon, in de wind of in een temperatuur lager dan 7 graden.

Stap 2

Plaats de interieursticker op een harde vlakke schone ondergrond en gebruik een strijker of een oude pinpas om alleen het transparante papier met afbeelding aan te strijken. Draai de interieursticker met de papierendrager (het stevige witte papier) naar boven gericht en strijk de plekken met een afbeelding nogmaals aan zodat in stap 3 het matglasfolie eenvoudig los komt van de papierendrager. Strijk details extra aan en voorkom ribbels door niet te hard te strijken. Zijn er toch ribbels, strijk ze dan niet aan om te voorkomen dat ze dubbel vouwen en aan elkaar gaan plakken.

Stap 3

Verwijder voorzichtig de papierendrager (het stevige witte papier) zodat de lijmlaag van het matglasfolie zichtbaar wordt en alleen het matglasfolie met afbeelding op het transparante papier over blijft. Let tijdens het verwijderen van de papierendrager erop dat alle details netjes los komen en op het transparante papier blijven plakken. Details die niet los komen kunnen ter plekke extra aangewreven worden of gebruik een hobbymesje om het van de papierendrager los te wippen.

Stap 4

Spuit met een plantenspuit een ruime hoeveelheid sopwater op het raam en de lijmlaag van het matglasfolie. De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutraal afwasmiddel op 1 liter water. Door het sopwater wordt de matglasfolie corrigeerbaar en zal het niet meteen overal aan blijven plakken. Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe want anders wordt het raam te glad voor de matglasfolie.

Stap 5

Plak het matglasfolie met de natgespoten lijmlaag op zijn plek op het natte raam. Als het matglasfolie bij de eerste plakpoging niet op de juiste plek hangt verwijder het dan voorzichtig. Spuit opnieuw sopwater op het raam en de lijmlaag en probeer het nog een keer. Spuit het geheel nogmaals nat zodra het matglasfolie op de juiste plek en geheel vlak op het raam zit.

Stap 6

Druk met 1 vinger het matglasfolie in het midden van boven naar beneden voorzichtig op het raam. Strijk het matglasfolie op het raam door het water tussen het matglasfolie en het raam met een strijker of oude pinpas weg te strijken waardoor de lijmlaag op het raam kan hechten.

Strijk vanuit het midden van de matglasfolie naar buiten en van boven naar beneden. Let erop dat het matglasfolie niet door een scherp puntje van de strijker beschadigt. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken.

Stap 7

Zodra het matglasfolie op het raam zit kan het transparante papier verwijderd worden. Spuit het transparante papier met een ruime hoeveelheid sopwater nat en laat het enkele minuten intrekken. De lijmlaag van het transparante papier zal door het water zijn kleefkracht verliezen en kan vervolgens van het matglasfolie verwijderd worden.

Stap 8

Verwijder het natte transparante papier onder een scherpe hoek zodat alleen het matglasfolie op het raam achterblijft. Let erop dat alle details op het raam blijven plakken en netjes van het transparante papier loskomen. Als het transparante papier zich niet gemakkelijk laat verwijderen maak het dan nogmaals nat en probeer het na een paar minuten nog een keer.

Als een beetje water achterblijft dan kan het matglasfolie tijdelijk wit uitslaan om later te verdwijnen als het water verdampt. Ga in geen geval bubbels weg wrijven wanneer het water is opgedroogd. Laat het geheel 48 uur rusten.