Het plakken van raamstickers gebeurt op bijna dezelfde manier als met standaard of brede voordeurstickers maar dan met de hulp van een beetje sopwater. Met sopwater kunnen de raamstickers nog gladder en bijna perfect zonder luchtbellen geplakt worden.


Stap 1

Haal opgerolde stickers uit de verpakking en rol deze ruim van te voren uit op een harde gladde schone ondergrond. Ontvet de ondergrond waar de interieursticker komt te hangen met gewone huishoudreiniger. Droog na en laat de ondergrond drogen. Plak bijvoorkeur niet in de volle zon, in de wind of in een temperatuur lager dan 10 graden.

Stap 2

Plaats de raamsticker op een vlakke, harde en stofvrije ondergrond. Geef beide kanten op de papieren delen een flinke maar voorzichtige voorstrijk beurt met een strijker of oude pinpas zodat de raamsticker weer mooi recht en glad wordt. Wrijf kleine details extra aan zonder ribbels in het papier te vormen waardoor de raamsticker kan beschadigen.

Stap 3

Hang de raamsticker print stevig met schildersplakband of duct tape op zijn plaats. Houd een rand van 3 cm onbeplakt glas tussen de gekleurde raamsticker en het kozijn vrij om een thermische breuk te voorkomen. Positioneer de gekleurde raamsticker recht met een waterpas en liniaal. Neem met de raamsticker op zijn plek gepositioneerd een paar stappen terug en controleer of alles mooi recht hangt. Tip: Gebruik duct tape voor extra kleefkracht bij grote prints.

Stap 4

Gebruik het plakband als scharnierpunt en til de raamsticker op. Pel het stevige papier voorzichtig eraf zodat de lijmlaag van de raamsticker zichtbaar wordt. Let erop dat de letters van de raamsticker allemaal van het stevige papier loskomen en aan het transparante papier blijven plakken. Wrijf eventueel met een strijker lastige stukjes extra aan en houd een hobbymesje in de buurt om stukjes folie los te wippen.

Stap 5

Spuit vervolgens met een plantenspuit een kleine hoeveelheid sopwater op de ondergrond en lijmlaag van de raamsticker. Door het sopwater kunnen eventuele luchtbellen tussen de raamsticker en ondergrond weggewreven worden voor een glad eind resultaat. De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutrale afwasmiddel op 1 liter water. Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe want anders wordt de ondergrond te glad.

Stap 6

Klap het transparante papier terug naar beneden op de ondergrond met sopwater. Strijk de raamsticker vast door met een strijker of oude pinpas van boven naar beneden en vanuit het midden naar buiten te strijken. Strijk al het water weg en controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken. Laat het geheel een paar uur drogen.

Stap 7

Zodra het sopwater is opgedroogd kan het plakband en het transparante papier onder een scherpe hoek langzaam verwijderd worden en klaar is de nieuw raamsticker. Blijven de letters tijdens het verwijderen van het transparante papier niet op de ondergrond plakken wrijf deze dan nog een keer aan met een strijker en geef het sopwater meer droogtijd om het vervolgens opnieuw te proberen.