Plakinstructie voor het natplakken van raamfolie waarvan delen zijn uitgesneden

Stap1

Maak het raam schoon

Maak het raam schoon en vetvrij met een huishoudreiniger. Verwijder eventuele verfspatjes en andere oneffenheden op het glas. Plak bij voorkeur niet in de volle zon.

Stap 2

Voorstrijken

Plaats de glasfolie print op een vlakke, harde en stofvrije ondergrond. Geef beide kanten op, alleen de papieren delen, een flinke (maar voorzichtige) voorstrijk beurt met een strijker of oude pinpas. Wrijf kleine details extra aan zonder ribbels in het papier te creƫren waardoor de glasfolie beschadigt. Met een goed voor gestreken glasfolie komen de letters eenvoudig los van de papierendrager.

Stap 3

Verwijder de papieren drager

Plaats de papierendrager (het stevige witte papier) naar boven gericht en verwijder het voorzichtig waardoor de lijmlaag van de glasfolie zichtbaar wordt. Let vanwege de transparante eigenschap van de glasfolie extra op de kleine details. Zorg ervoor dat deze details netjes los komen van de papierendrager en niet onbedoeld inscheuren. Wrijf de details ter plekke extra aan als het op de papierendrager blijft plakken of gebruik een hobbymesje om het van de papierendrager los te wippen.

Stap 4

Spuit met een plantenspuit een ruime hoeveelheid sopwater op het raam en de lijmlaag van het matglasfolie

Eventuele krullen in de glasfolie die door het oprollen zijn ontstaan zullen door het sopwater wegtrekken. De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutraal afwasmiddel op 1 liter water. Door het sopwater wordt de glasfolie corrigeerbaar en zal het niet meteen overal aan blijven plakken.

Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe want anders wordt het raam te glad voor de glasfolie.

Stap 5

Plaats het natte glasfolie op het natgespoten raam

Plak de glasfolie met de natgespoten lijmlaag op zijn plek op het natte raam. Als de glasfolie bij de eerste plakpoging niet op de juiste plek hangt verwijder het dan voorzichtig van het raam. Spuit opnieuw sopwater op het raam en de lijmlaag en probeer het nog een keer.

Stap 6

Strijk de glasfolie tegen het raam

Het water tussen de glasfolie en het raam kan nu met een strijker, oude pinpas of ruitenwisser weggestreken worden waardoor de lijmlaag op het raam kan hechten.

Drukt met 1 vinger van boven naar beneden de folie in het midden op het raam. Strijk het water tussen de glasfolie en raam weg. Strijk vanuit het midden van de glasfolie naar buiten en van boven naar beneden. Let erop dat de glasfolie niet door een scherp puntje van de ruitenwisser of strijker beschadigt. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken.

Stap 7

Maak het transparante papier nat

Spuit de delen waar het transparante papier zit nat en laat het water enkele minuten intrekken. De lijmlaag van het transparante papier zal door het water zijn kleefkracht verliezen en kan dan van de glasfolie verwijderd worden.

Stap 8

Verwijder het transparante papier

Verwijder het natte deel of delen transparante papier onder een scherpe hoek zodat alleen de glasfolie op het raam achterblijft. Let ook hier weer op de kleine details en zorg ervoor dat ze dit keer netjes loskomen van het transparante papier. Maak het transparante papier nog een keer nat als het zich niet gemakkelijk laat verwijderen en probeer het na een paar minuten nog een keer. Strijk de laatste lucht- en waterbellen weg. Mocht er een klein beetje water achterblijven dan zal de matglasfolie op deze plekken tijdelijk wit uitslaan om vervolgens langzaam te verdwijnen als het water verdampt. Ga in geen geval bubbels weg wrijven wanneer het meeste water is opgedroogd. Laat het 48 uur rusten en de nieuwe raamdecoratie is klaar.